Uliczna podróż kulinarna - I Zlot Food Trucków - Gazeta Chojnowska w ramach portalu E-Informator.pl



artykuły:

ostatnie
popularne
komentowane
regulamin
archiwum PDF
stopka redakcyjna
ogłoszenia
podgląd artykułów
podgląd komentarzy



Uliczna podróż kulinarna - I Zlot Food Trucków




17 i 18 marca chojnowski Rynek stał się centrum gastronomicznych inspiracji podczas I Zlotu Food Trucków. Mieszkańcy miasta mieli okazję wybrać się w kulinarną podróż po smakach świata i ani śnieg, ani wiatr im w tym nie przeszkodził. Miłośnicy smacznego jedzenia mieli z czego wybierać, pozycji w menu było kilkadziesiąt! 

(szerokość: 375 / wysokość: 249)


Festiwal Smaków Świata ściągnął do Chojnowa kilkanaście aut, z których serwowano szlagiery kuchni holenderskiej, belgijskiej, meksykańskiej czy amerykańskiej. W trakcie imprezy przy dźwiękach nastrojowej muzyki odkryte zostały nowe smaki i potrawy.


Na pokładach trucków z Białej Podlaskiej pod szyldem Zkuryczyzbyka, tak jak i wrocławskiego ToTu Trucka, serwowane były polskie wariacje amerykańskiego burgera. Nasza wołowina oraz oryginalne receptury tych soczystych bułeczek cieszyły się ogromną popularnością. Jak burger to z frytkami ! Nie byle jakimi, a wyjątkowymi Ale Frytami. Przygotowane w nietypowy sposób, belgijskie frytki są dużo grubsze, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, podawane z autorskimi sosami. 


(szerokość: 375 / wysokość: 249)

Prze-wrotne kapsalony reprezentujące kuchnię holenderską zaproponowane przez Gastro Faze okazały się mieć niewiele wspólnego z salonem fryzjerskim, a być zapiekanymi foremkami pełnymi frytek, szoarmy i sera gouda. Przenosząc się na południe Europy, mogliśmy skosztować smaków wprost ze słonecznej Italii. Serwowana przez Toscania&Grill włoska Piadina, czyli wyrabiany ręcznie, grillowany pszenny placek z salami, szynką parmeńską, mozzarellą, mascarpone oraz wieloma innymi rozmaitymi dodatkami charakterystycznymi dla Włoch. Grecka sałata, pita, szaszłyki i owoce morza to propozycja smaków śródziemnomorskich od ekipy z Souvlaki Greek Truck. Antalyakebab to truck, w którym znajdziemy najpopularniejsze w Europie arabskie danie - kebab, które zostało podkręcone w śląskim stylu. Inspirowane kuchniami świata makarony można było zjeść w Qba Food Truck. Dania takie jak big ass burrito czy enchiladas to pozycje z menu PANCZOBUSa, gdzie mogliśmy zaznajomić się z meksykańską kuchnią. Podczas Festiwalu nie mogło oczywiście zabraknąć kuchni polskiej i pomimo, iż mamy ją na co dzień, na Rynku i tak pojawili się koneserzy klusek śląskich w wydaniu trucka Ciepła Klucha, czy też wielkopolskich zapiekanek od Chaps.


(szerokość: 190 / wysokość: 126)

Dla każdego coś słodkiego! Jako zwieńczenie kulinarnej przygody każdy mógł znaleźć coś słodkiego dla siebie, a wybór wcale nie był łatwy.(szerokość: 190 / wysokość: 126)

Owoczek serwował orzeźwiające, świeże owoce w belgijskiej czekoladzie, od Krainy Kurtosza mogliśmy spróbować przepysznych nawiniętych na wałki węgierskich ciastek drożdżowych, zaś Złote Paluchy Churros to tradycyjny przysmak prosto z Katalonii w formie smażonych paluchów posypanych cukrem pudrem i cynamonem. A wszystkie te pyszności mogliśmy popić yerbą od Yerba Mama, która poda-wała rozgrzewająco-pobudzające napoje na bazie Yerba Mate.


Syci, po degustacji kulinarnych rozmaitości, chojnowianie mogli obejrzeć seans w niekonwencjonalnym mobilnym kinie 9D. W niedzielę atrakcją na chojnowskim Rynku były nie tylko auta restauracyjne, ale i zabytkowe pojazdy. Chojnowski klub Oldtimer uświetnił imprezę swoją obecnością. Pośród aut mogliśmy zauważyć klasycznego "malucha", poloneza czy syrenkę.


(szerokość: 375 / wysokość: 249)

Organizatorzy Festiwalu Smaków Świata napisali na jednym z portali społecznościowych:

"Wszystko, co dobre i smaczne, szybko się kończy. Ale my chcemy po tym smakowitym weekendzie w Chojnowie podziękować Wam wspaniali CHOJNOWIANIE za tak miłe powitanie i gościnę.

Dziękujemy władzom samorządowy za dostęp do rynku, a w szczególności Burmistrzowi Miasta Chojnowa Janowi Serkiesowi i Dyrektorowi MOKSIR w Chojnowie Panu Stanisławowi Horodeckiemu. Dziękujemy Panu Staszkowi- elektrykowi dzielnie stojącemu na posterunku mimo mrozu walczącemu ze wszelkimi prądowymi przeciwnościami. Dziękujemy wszystkim Food Truckom, że pomimo paskudnej aury i fatalnych warunków na drogach podjęli się przyjazdu na zlot nawet z drugiego końca Polski wierząc w gościnność chojnowian. Dziękujemy Rada Kultury Chojnowa, Chojnow.eu - Oficjalny Serwis Internetowy Miasta Chojnów, chojnow.pl Oldtimer Chojnów za pomoc w popularyzacji Zlotu. Dziękujemy wszystkim życzliwym za wiele ciepłych słów w te mroźne dni.

Do zobaczenia wkrótce".

 

(szerokość: 640 / wysokość: 426)


(szerokość: 640 / wysokość: 426)


(szerokość: 640 / wysokość: 426)


Z nieoficjalnych źródeł wiemy, że zobaczymy się ponownie w sierpniu. Tymczasem dziękujemy trucersom za wizytę i czekamy!




A. Czerniawska
Napisz swój własny komentarz
Tytuł:      Autor:

serwis jest częścią portalu www.E-Informator.pl przygotowanego przez MEDIART © w systemie zarządzania treścią CMS Kursorek | Reklama